W tej sekcji przedstawiamy informacje oraz cenne porady dotyczące żywienia zbiorowego w dużych firmach. To duże wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Współcześnie wiele firm wie, że o pracowników trzeba dbać i dlatego zapewnia im obiady lub drugie śniadanie w pracy bądź częściowo je finansuje.
Co to są zdrowe przekąski? Jaka jest definicja zdrowej przekąski do pracy? Zdrowa przekąska powinna posiadać odpowiednie proporcje składników odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone oraz cenne składniki odżywcze.
Odżywianie jest jednym z bezpośrednich czynników wpływających na dobrostan. Odpowiednia dieta, m.in. wedle nurtu food as medicine może pomóc w prewencyjnym podejściu do fizycznego i psychicznego zdrowia pracownika.
Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.
Dlaczego warto zmienić swoje nawyki żywieniowe? Wybór zdrowego drugiego śniadania zamiast zwykłych kanapek może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia, a przecież chcemy, aby nasze śniadania dostarczały nam energii na cały dzień.
Przedpremierowo prezentujemy pierwsze wnioski i wyniki badań z raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanego przez infuture.institute