W tej sekcji przedstawiamy informacje oraz cenne porady dotyczące żywienia zbiorowego w dużych firmach. To duże wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Współcześnie wiele firm wie, że o pracowników trzeba dbać i dlatego zapewnia im obiady lub drugie śniadanie w pracy bądź częściowo je finansuje.
Niemal 50 proc. ankietowanych uważa, że spożywanie posiłków ze współpracownikami pomaga im się odstresować. Czterech na dziesięciu badanych w beneficie żywieniowym najbardziej docenia to, że nie musi przynosić do pracy swojego jedzenia z domu.
Rośnie odsetek pracowników otyłych bez względu na wiek co skutkuje chorobami cywilizacyjnymi. Zmiana stylu życia, w tym nawyków żywieniowych, wydaje się koniecznością.
Aż 40 proc. ankietowanych uważa, że regularne spożywanie posiłków wpływa na efektywność w pracy. Co czwarty badany twierdzi, że oferowanie tego benefitu pozapłacowego jest dla niego ważnym czynnikiem podczas wyboru miejsca zatrudnienia.
Posiłki do pracy można zamówić w SmartLunch lub przygotować samodzielnie. Sałatki, makarony, wrapy, kaszotto, a także dania jednogarnkowe – to tylko kilka propozycji.
Pożywne i energetyzujące śniadania pomagają pracownikom zmianowym zachować wysoką wydajność.