Jak zdrowe odżywianie wpływa na efektywność w miejscu pracy? Najedzony pracownik jest o 20 proc. bardziej wydajny – mówią dane WHO. Dlatego, żeby mieć siły do wykonywania zadań zawodowych, warto robić sobie przerwę w pracy na obiad.
Prawo pracy daje czas na przygotowanie obiadu i jego spokojne zjedzenie Tę kwestię reguluje Kodeks pracy. Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy. Akurat, żeby zjeść śniadanie lub obiad.
W aplikacji SmartLunch pracownicy codziennie mogą zamówić smaczne i zdrowe obiady W aplikacji SmartLunch pracownicy codziennie mogą zamówić smaczne i zdrowe obiady.
Pracodawca może wprowadzić jedną przerwę w pracy niewliczaną do czasu pracy, w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut. Taka przerwa może być przeznaczona na zjedzenie obiadu.
Szybkie obiady w firmowym aneksie kuchennym to świetny pomysł Coraz więcej firm ma stołówki pracownicze, bary lub aneksy kuchenne, gdzie można spokojnie zjeść zamówiony w SmartLunch obiad lub podgrzać przyniesione z domu smaczne dania.
Jak przygotować szybkie dania obiadowe? Jaki łatwy obiad, zdrowy i smaczny, którego przygotowanie zajmie nam kilkanaście, góra kilkadziesiąt minut można stworzyć do pracy, a nawet w pracy? Lekkie i smaczne sałatki z pokrojonymi warzywami, sycące makarony ze zdrowymi dodatkami oraz sprawdzone dania z kurczakiem lub łososiem to idealne rozwiązanie na smaczny posiłek.
Szybki obiad - pomysły i przepisy na błyskawiczne obiady Najszybszy obiad do pracy można zrobić nawet w kilka minut. Wystarczy ulubiona mieszanka gotowych sałat, kilka oliwek, odrobina fety, oliwy z oliwek - i lunch gotowy. Drugie śniadanie również można przygotować szybko i zdrowo, co jest idealne dla osób z napiętym harmonogramem.
Już blisko 120 tys. pracowników firm z całej Polski ma możliwość zamawiania w aplikacji SmartLunch smacznych posiłków do pracy Coś na ciepło? Można ugotować makaron, dodać sos pomidorowy i mozzarellę. Jeśli mamy jeszcze wolnych pięć minut, można podsmażyć mięso mielone i uzupełnić całość kaszą gryczaną.
Już ponad 130 tys. pracowników firm z całej Polski ma możliwość zamawiania w aplikacji SmartLunch smacznych posiłków do pracy. Natomiast najszybszy makaron z sosem pomidorowym przyrządza się tyle czasu, ile potrzeba do ugotowania makaronu. W międzyczasie siekamy cebulę z czosnkiem, szklimy na patelni, wlewamy passatę. Dodajemy sól, pieprz, ugotowany makaron. Posypujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno. Śmiało możemy przygotować dzień wcześniej, by zabrać na drugi dzień ze sobą do pracy.
Jeśli unikamy lub redukujemy węglowodany, zamiast makaronu możemy wybrać ulubioną kaszę (gryczaną, jaglaną, bulgur), dodać do niej warzywa i wędzonego łososia z suszonymi pomidorami.
Smakosze sałatek i naleśników z farszem - to dla nich jest to szybkie danie Sałatki do pracy na szybki obiad są w sam raz. Może to być tradycyjna sałatka grecka (sałata, ser feta, oliwki czarne, ogórek, pomidorki koktajlowe, oliwa). Sycące są sałatki z makaronem, z dodatkiem sera mozzarella, pomidorków koktajlowych, oliwy, pestek słonecznika, sałaty rzymskiej, kurczaka, pomidorów suszonych, papryki, ogórka. Ewentualnie zamiast kurczaka z mięsem mielonym. Całość można posypać natką pietruszki, szczypiorkiem albo kiełkami.
Nie ustępują im sałatki z kaszą kuskus, a do tego brokuły, marchewka, cukinia, cząstki awokado, pieczony kurczak lub schab, z dodatkiem podsmażonej cebulki. Może też być sałatka z ryżem, ananasem, kukurydzą, serem żółtym, majonezem. Naprawdę smacznie wyglądają. Sałatka będzie jeszcze lepsza, jeśli podamy ją z pieczywem pełnoziarnistym. Możliwości stworzenia sałatki jest naprawdę dużo. Sałatkę można przygotować na bazie sałaty, ryżu czy kaszy z dodatkiem surowych lub gotowanych warzyw. Do tego oliwa albo olej. Sałatka będzie bardziej sycąca, jeśli dodamy jajko, mięso lub rybę, np. tuńczyka. Warto również pamiętać o pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, kasze czy chleb pełnoziarnisty, które zapewniają długotrwałą energię.
Dzień wcześniej możemy też przygotować dania na bazie naleśników czy wrapów. Można nawet kupić gotowe placki, do których trzeba tylko przygotować farsz. Przykładowo może on się składać z podsmażonych brokułów, pomidorów, cukinii, mozzarelli lub sera żółtego, do tego sałata, oliwki, feta, ogórek kiszony.
Dla tych, którzy lubią mięso farsz może być z mięsa mielonego - nie zapomnijmy o sosie pomidorowym. Albo usmażona pierś z kurczaka, sałata, ogórek, pomidor, sos czosnkowy. Kombinacji jest multum.
Przepyszne proste zupy i dania jednogarnkowe na szybki obiad To fajny pomysł. Pieczone warzywa, takie jak ziemniaki, seler i cebula, obrać, pokroić, w garnku usmażyć warzywa, zalać około 800 ml wody, dodać kostkę rosołową. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatową. Zabrać w pojemniczku do pracy, podgrzać w firmowej mikrofalówce.
Kombinacja warzyw do przygotowania zupy jest dowolna. Jednym słowem - co kto lubi.
Pięć pomysłów na szybki obiad do 30 minut z pełnoziarnistych produktów zbożowych - pyszne i idealne rozwiązanie Sałatka z piersi kurczaka i awokado to standard na szybkie obiady. Składniki: 100g ugotowanej piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki, jedno awokado pokrojone w kostkę, pomidor pokrojony w kostkę, ogórek pokrojony w plasterki, kilka listków świeżej bazylii, dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Składniki należy wymieszać w pojemniku na lunch, a następnie dodać dressing tuż przed zjedzeniem. Prosta, smaczna i pożywna sałatka gotowa.
Wrap z indykiem i warzywami. Składniki: placki tortilli pełnoziarnistej, 150g gotowanego indyka, pokrojonego w paski, mieszanka sałat (np. rukola, szpinak), pomidory koktajlowe pokrojone na pół, czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka, jogurtowy sos z czosnkiem. Zdrowe jedzenie jest kluczowe dla utrzymania energii przez cały dzień. Nałóż warzywa, indyka i sos na placki tortilli, zawiń i gotowe! To danie jest nie tylko pyszne, ale też łatwe do zjedzenia w delegacji służbowej. Zdrowe posiłki, takie jak ten wrap, pomagają utrzymać koncentrację i efektywność w pracy.
Kuskus z warzywami i fetą. Składniki: 1/2 szklanki kuskusu, czerwona papryka pokrojona w kostkę, pomidory suszone posiekane, ząbek czosnku, 50 g sera feta pokrojonego w kostkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Zalewamy kuskus wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy z warzywami, dodajemy fetę i przyprawy. To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem to smaczny obiad, który lubi wiele osób. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Inna wersja błyskawicznego obiadu makaronowego to makaron z tuńczykiem, czosnkiem, natką pietruszki i żółtym serem. Jest znakomitym sposobem na błyskawiczny obiad lub gorącą, sycącą kolację. To banalnie proste i naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu danie.
Kaszotto to polska odpowiedź na klasyczne włoskie risotto i naprawdę smaczny obiad. Zamiast ryżu głównym składnikiem jest kasza pęczak, do której dodajemy kolorowe warzywa. To doskonały pomysł na sycący obiad bez mięsa. Należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kolorowe papryki i pieczarki. Wsypać pęczak, podsmażyć, wlać bulion warzywny i gotować, aż kasza go wchłonie. Jest proste w przygotowaniu, sycące, bogate w smaku.
Zdrowe jedzenie, szybki obiad, czyli jakie? Aby mieć energię do życia , trzeba przyjmować pożywienie odpowiedniej jakości, w odpowiedniej ilości i czasie. Trzeba zadbać o pięć posiłków dziennie co pozwoli na stały dopływ składników odżywczych i energii. Nasiona roślin strączkowych są doskonałym źródłem białka roślinnego, które można włączyć do zdrowego i zbilansowanego posiłku.
Śniadanie, obiad, kolacja powinny składać się z trzech grup produktów: białko (zwierzęce oraz roślinne), węglowodany, tłuszcze. Codziennie należy jeść warzywa i owoce, zwracając uwagę na składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B, witamina C, kwasy tłuszczowe omega 3. Wszystkie one pomagają radzić sobie ze stresem, brakiem koncentracji, przygnębieniem. Słodkie napoje i ciastka, w których jest bardzo dużo cukru i niezdrowych składników, dobrze jest zastąpić wodą mineralną i naturalnymi przekąskami, takimi jak owoce suszone, orzechy, migdały, unikając sztucznych dodatków.
Obiad w pracy dodaje energii, poprawia naszą efektywność i odżywia. Najlepsze dla naszego żołądka są ciepłe posiłki - sycą na dłużej, rozgrzewają. Jednak nie wszędzie mamy możliwość podgrzania przygotowanego wcześniej dania, wtedy możemy zjeść potrawy na zimno lub zamówić z dostawą do pracy. Pracodawco zatroszcz się o obiad dla pracownika Dorosły człowiek spędza w pracy około jednej trzeciej doby dlatego także tam powinniśmy troszczyć się o zdrowie. Jednym z elementów tej troski jest zbilansowana dieta. Warto korzystać ze sprawdzonych przepisów, aby mieć pewność, że posiłki są zdrowe i smaczne.
Odpowiednie jedzenie, dostępność zdrowej żywności w stołówkach, automatach, zapewnienie aneksów kuchennych czy finansowanie posiłków mogą wspierać pracowników w utrzymaniu dobrego samopoczucia. SmartLunch kompleksowo organizuje posiłki dla pracowników. Ono przekłada się na większe zaangażowanie w pracę, motywację i niższą rotację.