W tej sekcji przedstawiamy informacje oraz cenne porady dotyczące żywienia zbiorowego w dużych firmach. To duże wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Współcześnie wiele firm wie, że o pracowników trzeba dbać i dlatego zapewnia im obiady lub drugie śniadanie w pracy bądź częściowo je finansuje.
W jednym regionie podaje się na Wigilię zupę grzybową, a w innym barszcz z uszkami. Różnic regionalnych w tradycyjnych potrawach świątecznych jest sporo.
Rośnie popularność cateringów świątecznych – 55 proc. badanych deklaruje, że w tym roku zamówi gotowe potrawy na wigilijny stół. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować lub nie mają czasu, aby potrawy przygotować samodzielnie.
Działy HR mocno koncentrują się na działaniach związanych z dobrostanem swoich pracowników – taki jest trend. Wprowadzają różne benefity mające zadbać o ich dobre samopoczucie, czyli wellbeing. Programy wellbeing są bardzo populanre.
Zbilansowana dieta może wzmocnić układ odpornościowy pracowników, zmniejszając absencje z powodu chorób w sezonie przeziębień.
Jak firmy mogą wpływać na ekologię poprzez benefit żywieniowy? W ostatnich latach pojawiło się także coraz większe zrozumienie dla związku między zdrowym odżywianiem a zrównoważonym rozwojem ekologicznym.