Rośnie popularność cateringów świątecznych – 55 proc. badanych deklaruje, że w tym roku zamówi gotowe potrawy na wigilijny stół. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować lub nie mają czasu, aby potrawy przygotować samodzielnie.
To również świetna opcja dla firm, które chcą zaprosić swoich pracowników na kolację wigilijną lub poczęstunek świąteczny. Wielu pracodawców decyduje się na świąteczne inicjatywy. W ramach benefitów pozapłacowych obdarowują swoich pracowników świątecznymi upominkami, a spotkania przy wspólnym stole lub przy firmowej choince to jeden z najlepszych sposobów na integrację zespołu.
Co znajdziemy w ofertach cateringowych? W ofercie firm cateringowych i restauracji znajdziemy mnóstwo świątecznych potraw. Zamówić można dania rybne jak karp smażony, ryba po grecku, śledź w oleju czy łosoś marynowany w pomarańczach z burakami. Cateringi proponują także zupy. Można wybierać między grzybową z łazankami a barszczem czerwonym z uszkami.
W menu świątecznym znalazły się też tradycyjne potrawy wigilijne jak postna kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, pasztet i klasyczna sałatka jarzynowa. Firmy proponują różne pieczone mięsa – schab, golonkę, boczek czy udziec jagnięcy. Wśród potraw świątecznych nie zabrakło słodkich wypieków. Możemy zamówić makowiec z bakaliami, szarlotkę lub sernik. W ofertach znajdziemy również kompot z suszu. Z roku na rok w świątecznej ofercie cateringowej pojawia się coraz więcej dań wegańskich i wegetariańskich. Dużą popularnością cieszą się różne roślinne przysmaki. Wśród propozycji cateringowych znajdziemy wegetariański pasztet z ciecierzycy z żurawiną, bigos z boczniakami, pierogi z soczewicą, tofu po grecku oraz sernik jaglany i wegańskie ciasto makowe.
Jak zamówić catering na święta? Poszukiwania ofert cateringowych najczęściej zaczynamy od internetu. Korzystamy z recenzji i opinii internatów, poleceń od znajomych i porównywarki cen, aby znaleźć najlepszą opcję, dopasowaną do swoich gustów i budżetu.
Kiedy klient znajdzie odpowiedniego dostawcę, przychodzi czas na wybór menu. W Polsce tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe, takie jak barszcz czerwony, pierogi, karp czy kutia, cieszą się dużą popularnością i znajdują się w każdej ofercie cateringowej. Jednak cateringi często oferują także nowoczesne wariacje potraw tradycyjnych, aby zaspokoić różnorodne gusta. Po wyborze menu, klienci zazwyczaj nawiązują bezpośredni kontakt z dostawcą cateringowym. Ważne jest sprecyzowanie wszelkich szczegółów, preferencji żywieniowych czy ilości osób, aby catering był dostosowany do konkretnych potrzeb. Zwykle zamówienia na catering na święta Bożego Narodzenia przyjmowane są do połowy grudnia. Dlatego należy wcześniej zrobić rozeznanie i zastanowić się, czy i jaki catering na święta będzie dobrym rozwiązaniem. Zamówienia można złożyć na stronach internetowych, mailowo lub telefonicznie
Święta to czas, kiedy klienci oczekują nie tylko pysznego jedzenia, ale także estetycznej prezentacji. Dostawcy cateringu często oferują usługi dekoracji stołu, dostarczając potrawy w specjalnych naczyniach i dodatkach, aby stworzyć świąteczną atmosferę. To dobre rozwiązanie dla firm organizujących pracownicze wigilie. Niektóre firmy cateringowe dodają do zamówienia niespodzianki, takie jak gratisowe desery, kartki świąteczne czy małe upominki. To dodatkowe gesty, które sprawiają, że klient czuje się doceniony i wprowadzają dodatkowy urok do świątecznej celebracji.
Co zamawiają Polacy? W okresie świątecznym Polacy często zamawiają potrawy, które są tradycyjne i ściśle związane z polskim menu bożonarodzeniowym. Co najczęściej gości na świątecznym stole?
Według badania SmartLunch wśród potraw, które najchętniej zamawiają badani dominują świąteczne klasyki, a do najpopularniejszych dań należą : pierogi i inne dania mączne (wybiera je 69 proc.); dania mięsne (38 proc.); desery i ciasta (34 proc.); ryby i dania z ryb (33 proc.); dania z kapusty, jak bigos, kapusta z grzybami (27 proc.). Pierogi to klasyka polskiej kuchni i nieodłączna część świątecznego menu. Najczęściej są nadziewane kapustą z grzybami. Barszcz czerwony podawany z domowymi uszkami nadziewanymi grzybami lub grzybami i kapustą kwaszoną to kolejne typowe danie wigilijne.
Choć niektórzy unikają mięsa karpia, nadal jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań wigilijnych w Polsce, często podawane w sosie chrzanowym lub w śmietanie albo karp smażony. Ryba (najczęściej dorsz, mintaj, morszczuk) przygotowywana z warzywami i sosem pomidorowym, to również popularne danie na wigilijnym stole. Kutia to tradycyjne danie kresowe, wykonane z pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii. To słodki dodatek do świątecznego stołu. Kopytka, zwane również kluskami śląskimi, to popularne danie podawane z różnymi sosami, takimi jak pieczeniowy czy gulaszowy. Sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw, jajek, kiszonego ogórka i majonezu to stały punkt polskiego świątecznego menu.
Na deser, polskie domy często zamawiają makowce, babki, mazurki, pierniki i ciasta z nadzieniem migdałowym czy makowym. Serniki w różnych wariantach, z dodatkami owocowymi, kruszonką lub czekoladą, są również popularne na świątecznym stole.
Z badania SmartLunch wynika, że ankietowani decydują się na zamawianie gotowych potraw przede wszystkim ze względu na oszczędność czasu i wygodę (76 proc.). Co druga osoba zwraca uwagę na redukcję stresu związanego z gotowaniem, natomiast 23 proc. wskazało, że ważne jest dla nich wsparcie lokalnych restauracji i dostawców jedzenia. Kwestia ta jest istotna dla co czwartego mężczyzny i dla co piątej kobiety. Niewielu badanych, bo jedynie 9 proc. odpowiedziało, że zamawia catering świąteczny ze względu na wyższą jakość dostarczanych potraw.
Czy catering jest popularny w czasie inflacji i drożyzny? Inflacja i powszechna drożyzna o dziwo mogą skłaniać do skorzystania z cateringu i zamówienia gotowych dań na święta.
Prawie połowa badanych (45 proc.) nie planuje zamówić gotowych potraw na wigilijny stół. Głównym czynnikiem nie są (jak mogłoby się wydawać) kwestie finansowe – ankietowani wolą bowiem jakość potraw przyrządzonych w domu i uważają, że jest ona wyższa (51 proc.). Dla 33 proc. świąteczny catering jest natomiast za drogi - właśnie z tego powodu 41 proc. kobiet nie zamówi gotowych dań na wigilijny stół. Wśród mężczyzn jedynie 26 proc. rezygnuje z cateringu, ponieważ jest to dla nich zbyt duży wydatek. Zaledwie 6 proc. ankietowanych nie zdecyduje się na niego ze względu na kwestie ekologiczne. Wzrost cen żywności związany z inflacją może sprawić, że zakupy na własną rękę i gotowanie staną się droższe. Zamówienie gotowych dań cateringowych może być rozważane jako alternatywa ekonomiczna, ponieważ dostawcy cateringu mogą negocjować hurtowe ceny składników lub dysponować bardziej efektywnym łańcuchem dostaw. Po prostu musimy się zorientować w różnych opcjach i skalkulować czy bardziej opłaca się kupować i gotować samemu czy zamówić catering.
Choć koszty mogą być istotnym czynnikiem, niektórzy konsumenci mogą zdecydować się na zamówienie cateringu, aby skonsolidować wydatki i łatwiej zarządzać budżetem świątecznym. Wiele firm cateringowych oferuje różne pakiety, co pozwala klientom dopasować zamówienie do swoich finansowych możliwości. Dostawcy cateringu mogą dostosowywać swoje oferty do bieżącej sytuacji ekonomicznej, oferując atrakcyjne promocje, zniżki lub specjalne pakiety świąteczne, co może zachęcać klientów do skorzystania z ich usług. W okresie świątecznym, gdy wiele osób jest zajętych przygotowaniami, oszczędność czasu staje się istotna. Nawet jeśli koszty gotowego cateringu są nieco wyższe, wielu konsumentów gotowych jest zapłacić więcej za wygodę i czas, który mogą spędzić z rodziną i przyjaciółmi zamiast w kuchni.
Źródło: W badaniu SmartLunch wzięło udział 884 pracowników korzystających z aplikacji SmartLunch. Badanie zostało przeprowadzone w listopadzie 2023 roku.