Dorosły człowiek spędza w pracy około jednej trzeciej doby dlatego także tam powinniśmy troszczyć się o zdrowie - w godzinach największej efektywności pracownika. Jednym z elementów tej troski jest zbilansowana dieta dostarczająca niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednie jedzenie, dostępność zdrowej żywności w stołówkach, automatach, zapewnienie aneksów kuchennych czy finansowanie posiłków mogą wspierać pracowników w utrzymaniu dobrego samopoczucia. Ono przekłada się na efektywność w pracy, większą motywację, niższą rotację i retencję.
Dieta na dobre samopoczucie. Zdrowe posiłki do pracy Jak wyglądają podstawowe zasady zdrowego żywienia, których przestrzeganie dostarczy niezbędnych składników odżywczych, da dobre samopoczucie i prawdopodobieństwo - obok aktywności fizycznej pracowników - prawidłowej masy ciała? Obejmują pięć posiłków dziennie, trzy główne i dwie przekąski. Ważna jest też regularność spożywania posiłków, istotne spożywanie śniadania. Co powinno znaleźć się na talerzu zdrowia?
Warzywa i owoce w każdym posiłku (szczególnie warzywa) Produkty pełnoziarniste (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, makaron razowy) Fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób (mowa o nasionach roślin strączkowych) Ryby (szczególnie tłuste ryby morskie, 1-2 razy w tygodniu Niskotłuszczowe produkty mleczne (szczególnie fermentowane) Orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika) W bardzo ograniczonych ilościach sól, cukier i słodycze Mało mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (np. kiełbas, wędlin) Zdrowe nawyki żywieniowe zapewnią efektywność w pracy 29 proc. pracujących Polaków chciałoby zmienić nawyki żywieniowe spowodowane zajadaniem stresu. W tym celu pracownicy chętnie skorzystaliby ze spotkań z dietetykiem zaoferowanym przez pracodawcę, potrzebują też wprowadzania do firm programów edukacji żywieniowej - wynika z badań firmy Dailyfruits.
26 proc. ankietowanych deklaruje, że cierpi na różne choroby i napotyka na sprzeczne informacje na temat diet, a 23 proc. ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę. Z kolei 17 proc. przyznaje, że zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów ds. żywienia, by poznać zasady zdrowego odżywiania oraz co istotniejszych czynników warunkujących zdrowie. Coraz więcej firm ma stołówki pracownicze, bary lub aneksy kuchenne, gdzie można spokojnie zjeść zamówiony obiad lub podgrzać przyniesiony z domu. Budujmy nawyk wspólnego jedzenia. Niech wspólny posiłek będzie okazją do przyjemnego spotkania i rozmowy.
Jedzenie poza oczywistą funkcją biologiczną ma również funkcję społeczną – jest sposobem spędzania czasu, pretekstem do spotkań, czynnikiem podtrzymującym i wzmacniającym więzi.
Jak wynika z badań interviewme.pl: 37 proc. pracowników nawiązuje bliskie relacje z kolegami z pracy w czasie wykonywania codziennych obowiązków w biurze, 27 proc. w czasie przerwy na papierosa lub lunch, 11 proc. na imprezach integracyjnych, 4 proc. na szkoleniach, 2 proc. poprzez komunikatory. Na wysokim, drugim miejscu są posiłki w firmie.
Dobre relacje w pracy przekładają się na wzrost motywacji pracowników, efektywność w pracy oraz sukcesy biznesowe pracodawcy.
Dieta a poprawienie efektywności pracowników Prawidłowe żywienie wpływa zarówno na motywację, jak i buduje atmosferę oraz poprawia humor, przyczynia się do sprawnego funkcjonowania organizmu. Pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki są o 20 proc. bardziej wydajni – mówią dane WHO.
„Głodny pracownik jest nie tylko sfrustrowany, ale i niewydajny. Na efektywność pracy wpływ mają nie tylko kompetencje, takie jak doświadczenie i wiedza na danym stanowisku, ale również codzienny sposób żywienia. To, czy dostarczymy w odpowiednim czasie jedzenie, czy zawiera ono odpowiednią ilość składników odżywczych, wpływa na samopoczucie pracownika i na to, czy ma on wystarczająco dużo energii, by sprostać codziennym zadaniom w pracy. Prawidłowe żywienie wpływa na dobrostan pracownika, na kreatywność oraz efektywność w pracy – mówi Ewa Oleksiak-Marcinkiewicz, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka.
Prawie 64 proc. respondentów badania „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przyznaje, że stają się mniej efektywni w pracy, gdy są głodni. Dlatego wielu pracodawców dba o to, aby w miejscu pracy pracownik był najedzony, zapewniając mu regularne posiłki. Kawa, herbata czy owocowe dni tygodnia nie robią już na nikim wrażenia, ale solidny, zdrowy lunch zamówiony do firmy w godzinach pracy jest zawsze doceniony i mile widziany.
Zdrowe posiłki, czyli jakie? Aby mieć energię do życia, trzeba przyjmować pożywienie odpowiedniej jakości zaspokajające podstawowe potrzeby organizmu, w odpowiedniej ilości i czasie. Trzeba zadbać o pięć posiłków dziennie co pozwoli na stały dopływ składników odżywczych i energii.
Śniadanie, obiad, kolacja powinny składać się z trzech grup produktów: białko (zwierzęce oraz roślinne), węglowodany, tłuszcze. Codziennie należy jeść warzywa i owoce, zwracając uwagę na składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B, witamina C, kwasy tłuszczowe omega 3. Wszystkie one pomagają radzić sobie ze stresem, brakiem koncentracji, przygnębieniem. Słodkie napoje i ciastka, w których jest bardzo dużo cukru i niezdrowych składników, dobrze jest zastąpić wodą mineralną i naturalnymi przekąskami, takimi jak owoce suszone, orzechy, migdały.
Drugie śniadanie w pracy lub obiad powinno dodać energii, poprawić naszą efektywność i odżywiać. Najlepsze dla naszego żołądka są ciepłe posiłki - sycą na dłużej, rozgrzewają. Jednak nie wszędzie mamy możliwość podgrzania przygotowanego wcześniej dania, ale takie możemy zamówić z dostawą do pracy. Dobrze, aby pracodawca zapewnił pracownikom możliwości spożycia posiłków w zakładzie pracy w miejscu do tego przeznaczonym.
Pracownicy lubią produkty wege i lokalne Według raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” rośnie świadomość żywieniowa społeczeństw, a na popularności zyskują diety wegańskie, wegetariańskie. Coraz więcej mówi się o diecie klimatycznej czy też o klimatarianizmie promującym produkty o jak najmniejszym negatywnym wpływie na środowisko. Równolegle rozwijają się rynki alternatyw mięsa, na rynku dostępna jest szeroka gama diet bazujących na dostępnych produktach lokalnych i bardziej zrównoważonych.
Warto o tym pamiętać przy doborze dań w firmowej stołówce albo wyborze dostawców. Warto też wziąć pod uwagę, że obecnie jedynie 15 proc. badanych pracowników zdecydowanie określiłoby swoje posiłki jako przygotowywane z produktów lokalnych, ale 29 proc. chciałoby, żeby były one jeszcze bardziej lokalne. Co piąty (21 proc.) pracownik chciałby spożywać swoje posiłki z produktów bardziej ekologicznych.
Nawadnianie organizmu a efektywność w pracy W wyniku odwodnienia zwłaszcza podczas wysokich temperatur, możemy stać się niespokojni, dostać bólu i zawrotów głowy, stracić siły, mieć nudności, zasłabnąć, a nawet zemdleć. Jako pracownicy stajemy się mniej skoncentrowani, spada nasza wydajność.
W miejscu pracy miejmy pod ręką butelkę z wodą. Pijmy w krótszych odstępach czasu, a mniejszymi porcjami – to jest bardziej efektywne niż sporadyczne, jednorazowe picie dużych ilości. Zasady zdrowego i racjonalnego żywienia mówią, że potrzebujemy minimum około 2,5 litra wody na dobę do prawidłowego działania organizmu. Taka ilość jest sumą pochodzącą z tego co jemy i pijemy. Na każdym pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia napojów dla pracowników, jeśli pracują w warunkach szczególnie uciążliwych - określają to przepisy bhp. Napoje w postaci wody zdatnej do picia lub innych napojów odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy (np. soki owocowe, woda mineralna, kawa naturalna lub zbożowa, herbata) powinny być nieodpłatne w ilości zaspakajającej potrzeby pracownika.
Nawodnieni pracownicy są wydajniejszymi pracownikami. Dzięki wodzie sprawnie działa mózg, serce, układ krążenia.
Czy dieta wpływa na jakość pracy? Świadome organizacje zdają sobie sprawę z faktu, że zaspokojenie potrzeby, jaką jest zapewnienie jedzenia pracownikom w czasie pracy, przekłada się na ich lepszą kondycję, funkcjonowanie oraz efektywność, która wpływa na wyniki biznesowe całej organizacji.
Żeby mieć siły do wykonywania zadań zawodowych, warto robić sobie przerwę w pracy na śniadanie. Kodeks pracy przewiduje na taki posiłek 15 minut.
„Zarządzanie dobrostanem przekłada się na obniżenie kosztów zdrowotnych w organizacji, sprawia, że pracownicy chętniej ze sobą współpracują, są bardziej zaangażowani i dają z siebie więcej. Poprawia się konkurencyjność firmy. Dobrostan ma też przełożenie na odporność na stres i zdolność do konstruktywnego reagowania na złożone sytuacje zmiennego świata. Ma udowodniony wpływ na retencję pracowników, bo dbanie o niego po prostu zapobiega odejściom - mówi Ewa Stelmasiak, założycielka The Welness Institute, autorka książki Lider dobrostanu. Jak tworzyć wspierającą kulturę pracy w hybrydowym świecie.
Zarządzający fabrykami powinni pamiętać, że odpowiednia dieta może pomóc zadbać o dobrostan fizyczny i psychiczny o efektywność pracownika. To wszystko może wpłynąć na zatrzymywanie talentów i zmniejszenie rotacji.