Bierz przykład z największych firm i poznaj korzyści, jakie niesie organizacja posiłków firmie. Wiele dużych, rozpoznawalnych firm zapewnia swoim pracownikom darmowe posiłki w pracy lub częściowo je finansuje.
Znany wszystkim Google oferuje zatrudnionym u siebie osobom zupełnie darmowe obiady . Amazon ma kantynę, w której pracownicy mogą zjeść posiłki w okazyjnej cenie za 1 złoty. W kantynie mogą stołować się również pracownicy Toyoty i IKEA. Nokia kusi nowych kandydatów do pracy kartami lunchowymi, za pomocą których można opłacić danie zamówione w dowolnym lokalu, wykorzystując w ten sposób przyznane dofinansowanie. Z kolei Geberit i Maspex (firma posiadająca najbardziej rozpoznawalne w Polsce marki z branży spożywczej, np. Tymbark, Łowicz czy Krakus) korzystają z usługi SmartLunch . Dlaczego duże, doskonale prosperujące firmy tak chętnie inwestują w benefity żywieniowe dla pracowników? W tym tekście staramy się udzielić odpowiedzi na to pytanie.
Dbanie o dobrostan pracownika kluczem do budowania lojalności Duzi gracze na rynku pracy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że o pracowników trzeba dbać, by ich nie stracić . Z tego powodu starają się rozpieszczać pracowników rozmaitymi benefitami - karty sportowe, opieka medyczna, ubezpieczenie zdrowotne, smaczne obiady. Dzięki tym, i wielu innym korzyściom pozapłacowym, pracownik czuje się doceniony i wie, że firma chce w niego inwestować . Osoba, która oprócz pensji otrzymuje dodatkowe świadczenia, nie będzie chętna do zmiany miejsca pracy. Przyznając benefity dla pracowników duże firmy budują poczucie lojalności w swoich pracownikach . Istotne jest również to, by pracodawca na bieżąco reagował na potrzeby osób zatrudnionych w firmie. Dlaczego przedsiębiorstwom tak bardzo zależy na zatrzymaniu pracowników? To proste - koszty nieprzerwanej rekrutacji i ciągłego szkolenia nowo przyjętych osób są tak duże, że przedsiębiorstwa zrobią wszystko, by ich uniknąć . Pamiętajmy, że jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka , dlatego posiłki finansowane przez pracodawcę mają dla pracowników ogromne znaczenie.
Benefity żywieniowe jako atut na rynku pracy Duże firmy stawiają na rozwój , dlatego rozrastają się i nieustannie poszukują nowych rąk do pracy . Obecnie jednak nie tak łatwo przyciągnąć pracownika do firmy. Ofert pracy jest multum, a w walce o najlepszych kandydatów nie zawsze wygrywa ten, kto rzuci najwyższe stawki wynagrodzeń. Równie ważne jest też to, by ogłoszenie o naborze na dane stanowisko wyróżniało się spośród innych . Mocnym punktem i wyróżnikiem dla oferty na rynku pracy jest wzmianka o dofinansowaniu do posiłków . Możliwość zjedzenia ciepłego obiadu w miejscu w pracy oznacza dla pracownika wygodę i oszczędność , co może zaważyć o zatrudnieniu się w takim, a nie innym miejscu.
Najedzony pracownik - wydajny pracownik Jedzenie to naturalny sposób dostarczania naszemu organizmowi energii (również do pracy). Posiłki bogate w białko to zastrzyk dopaminy i noradrenaliny - substancji odpowiedzialnych za zwiększenie czujności i podniesienie koncentracji . Z kolei spożywanie odpowiedniej ilości węglowodanów pomaga zachować dobry nastrój , ponieważ substancje te zwiększają wydzielanie serotoniny zwanej potocznie hormonem szczęścia. Jak wykazały badania prowadzone przez Health Enhancement Research Organization (HERO), osoby jedzące zdrowe obiady w pracy są nawet 25% bardziej efektywne 1.
Przy wspólnym stole - integracja pracowników Posiłki jedzone wspólnie w miejscu pracy to doskonały sposób na zintegrowanie zespołu . Kiedy pracownicy jedzą razem, tworzy się naturalna okazja do rozmowy . Istotny jest tu też fakt, że w polskiej kulturze wspólne posiłki są silnie związane z poczuciem przynależności i budowaniem wspólnoty . Zgrany team to dla pracodawcy prawdziwy skarb. Oznacza dobre relacje między pracownikami (a co za tym idzie sprawną współpracę w zespole) i mniejsze prawdopodobieństwo konfliktów.
Jedzenie w pracy jako powszechny standard Jak już wspomnieliśmy, jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. Za granicą powszechne jest przekonanie, że możliwość zjedzenia ciepłego posiłku w miejscu pracy to swego rodzaju norma . Większość tamtejszych firm ma swoje kantyny lub punkty gastronomiczne obsługiwane przez zewnętrzne przedsiębiorstwa. Wiele rozpoznawalnych, dużych firm w Polsce jest częścią zagranicznych koncernów. Pracownicy krajowych oddziałów poznają z obserwacji lub opowieści zwyczaje panujące w filiach za granicą i również zaczynają domagać się posiłków w pracy. I nic dziwnego! Regularne jedzenie co kilka godzin to podstawa zdrowej diety . Odstępy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Firmy wprowadzają też obiady pracownicze do polskich oddziałów w ramach równości pracowników, aby dany benefit dostępny był dla wszystkich - zarówno dla osób zatrudnionych w zagranicznych, jak i krajowych filiach.
Obowiązkowy zastrzyk energii - posiłki profilaktyczne Wiele firm karmi swoich pracowników z prostej przyczyny - dlatego, że musi. Polskie prawo nakłada na pracodawców obowiązek zapewnienia nieodpłatnych posiłków pracownikom wykonującym prace obciążone dużym wysiłkiem fizycznym (czyli takim, który powoduje wydatek energetyczny przekraczający 2000 kcal u mężczyzn i 1100 u kobiet). Posiłki regeneracyjne przysługują również osobom pracującym w trudnych warunkach - pod ziemią, podczas pracy na zewnątrz, w temperaturze niższej niż 10°C lub takiej, przy której wskaźnik obciążenia energetycznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C. Posiłki profilaktyczne muszą mieć wartość kaloryczną ok. 1000 kcal i zawierać 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów oraz 15% białek . Część firm inwestuje w budowę kantyny lub korzysta z platform do organizacji żywienia pracowniczego i dochodzi do wniosku, że równie dobrze może zaoferować jedzenie wszystkim zatrudnionym. Wówczas te osoby, którym nie przysługują posiłki profilaktyczne, pokrywają część kosztów z własnej kieszeni.
Oszczędność czasu i pieniędzy Inwestycja w posiłki dla pracowników zwyczajnie się opłaca. Catering dla firm pozwala pracownikom zjeść obiad w miejscu pracy . Nie muszą wychodzić do okolicznych barów i opuszczać terenu biura czy fabryki. Codzienne wycieczki poza firmę w celu zjedzenia obiadu z pozoru nie wydają się niczym złym. Wydłużają one jednak czas, jaki pracownicy przeznaczają na przerwę obiadową, lub powodują spóźnienia . Czas pracy każdego pracownika to realna wartość dla firmy, która przekłada się na zysk . Dlatego jest to w interesie przedsiębiorstwa, by pracownik jak najwięcej czasu spędził na wykonywaniu obowiązków służbowych. Spóźnienia mogą też być dużym problemem dla branży produkcyjnej . Na produkcji wiele procesów może toczyć się tylko wtedy, gdy wszyscy pracownicy znajdują się na swoich stanowiskach. Opóźnienia oznaczają więc wstrzymanie produkcji, a zatem mniej wytworzonego towaru i w efekcie - mniejszy zysk.
Jest wiele przyczyn, dla których duże firmy regularnie inwestują w posiłki dla pracowników. To skuteczny sposób na motywowanie pracowników , zwiększenie ich lojalności i efektywności, a także budowanie wizerunku atrakcyjnego pracodawcy i integrację zespołu pracowniczego. Bierz przykład z najlepszych i zorganizuj posiłki również w swojej firmie. Jeśli uważasz, że to wcale nie takie łatwe, skontaktuj się z nami - chętnie pomożemy.
1Raport: praca, moc, energia w polskich firmach. Sześć obszarów, które wpływają na efektywność organizacji , s. 31.