Dofinansowanie do posiłku dla pracowników w formie miesięcznej, dziennej, a może określony procent od każdego zamówienia? Przeczytaj i wybierz wariant dofinansowania odpowiedni dla Twojej firmy.
Jeśli rozważasz dofinansowanie posiłków dla pracowników w swojej firmie, pewnie zastanawiasz się, jaką kwotę dofinansowania wybrać. W SmartLunch dostępnych jest kilka opcji. W tym artykule wyjaśniamy, czym się od siebie różnią i jak wybór konkretnego wariantu przekłada się na poziom wykorzystania benefitu przez pracowników.
Dofinansowanie dzienne Istotą dofinansowania dziennego jest to, że przyznajemy każdemu pracownikowi określoną kwotę dofinansowania na dzień , np. 7 zł. Takie dofinansowanie gwarantuje pracownikom codzienną możliwość zjedzenia posiłku w pracy obniżonego o daną kwotę , co zachęca ich do regularnego zamawiania dań. Dofinansowanie dzienne sprawdzi się w sytuacji, gdy w firmie jest wiele osób pracujących dodatkowo w soboty lub niedziele . Wówczas w każdy dodatkowy dzień pracy również otrzymują dofinansowanie do posiłku (kwota dofinansowania miesięcznego pozostałaby bez zmian niezależnie od liczby przepracowanych dni). Weźmy pod uwagę, że w przypadku dziennego wariantu dofinansowania pracownik, który zechce zjeść danie o cenie wyższej niż kwota dofinansowania przyznana na dzień, dopłaca brakującą część sumy z własnych pieniędzy. Ze względu na to w menu powinny znaleźć się co najmniej jedno lub dwa dania w cenie nieprzekraczającej dziennego limitu dofinansowania, aby pracownicy mieli możliwość zjedzenia darmowego posiłku . Z tego samego powodu kwota dziennego dofinansowania nie może być za niska. Co ważne, poziom wykorzystania dofinansowania dziennego rośnie wraz z jego kwotą . Im większą kwotę dołożymy pracownikom do posiłków, tym chętniej będą oni korzystać z oferowanego benefitu . Przy dofinansowaniu w wysokości 7 zł dziennie średnie wykorzystanie dofinansowania wynosi 47%, a przy kwocie 9 złotych - już 53%1.
Dofinansowanie miesięczne W przypadku dofinansowania miesięcznego pracownicy otrzymują kwotę do wykorzystania na cały miesiąc . Ten rodzaj dofinansowania w pewien sposób zachęca ich do zamawiania droższych posiłków. Jeśli pracownik ma pewną większą kwotę do rozdysponowania, łatwiej przychodzi mu kupno dań o wyższej cenie, niż wtedy, gdy do większości posiłków dopłaca z własnej kieszeni. Z pewnością każdy doceni możliwość zjedzenia darmowego posiłku w pracy. To nie tylko oszczędność, ale także koniec obowiązku codziennego przygotowywania drugiego śniadania przed pracą czy zamartwiania się, co kupić w pobliskim sklepie do jedzenia (jeśli w ogóle taki sklep znajduje się w okolicy miejsca pracy). Miesięczny wariant dofinansowania niesie za sobą ryzyko wyczerpania całej jego sumy przed końcem danego miesiąca. Wówczas pracownik będzie w całości pokrywał koszt zamawianych posiłków. W przypadku tego wariantu średnie wykorzystanie dofinansowania również rośnie wraz z wysokością kwoty . Przy dofinansowaniu 150 zł miesięcznie dofinansowanie jest wykorzystywane w średnio w 79%, a przy kwocie 190 zł średnie wykorzystanie dofinansowania wzrasta do 84%.
Dofinansowanie procentowe Kolejnym dostępnym w SmartLunch wariantem dofinansowania jest dofinansowanie procentowe, w którym pracodawca finansuje pracownikom określony procent od ceny posiłków (np. 20%). Pracodawcy często decydują się np. na dołożenie 50% do posiłków o maksymalnej wartości 20 zł. Pracownicy nie mają wówczas możliwości darmowego zjedzenia posiłku. Może to przyczynić się do niewykorzystywania benefitu przez część osób w firmie. Z reguły przy takim wariancie dofinansowania wyłania się jedynie grupa pracowników regularnie zamawiających posiłki.
Wariant mieszany Poszczególne warianty dofinansowań można ze sobą łączyć . Pracodawca może na przykład przyznać pracownikom dzienne dofinansowanie w wysokości 10 złotych z limitem miesięcznym 190 złotych. Dzięki temu ma on możliwość dofinansowywania posiłków wysoką kwotą w systemie dziennym, a jednocześnie może skorzystać z ulgi ZUS na jedzenie , która przysługuje dofinansowaniu nie większemu niż 190 zł.
Dla ułatwienia statystyki średniego wykorzystania różnych kwot i wariantów dofinansowania przedstawiamy na wykresie poniżej. W przypadku dofinansowania dziennego i miesięcznego wyższa kwota dofinansowania przekłada się na wzrost średniego wykorzystania benefitu . W wyliczeniach nie uwzględniamy wariantu procentowego ani mieszanego ze względu na to, że ich wartości i zmienne różnią się od siebie w poszczególnych przypadkach.
Wybrane kwoty dofinansowania dziennego i miesięcznego a średnie wykorzystanie dofinansowania Posiłki dla pracowników a składki ZUS Jak wynika z Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej dotyczącego ustalania wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, od dofinansowania do posiłków dla pracowników nieprzekraczającego 190 zł nie trzeba odprowadzać składek ZUS 2. Ulgą ZUS objęte są również posiłki profilaktyczne dla pracowników wykonujących prace obciążone dużym wysiłkiem fizycznym . Więcej na temat ulgi ZUS na posiłki pracownicze przeczytasz w naszym artykule pt. Wszystko, co musisz wiedzieć o uldze ZUS na posiłki dla pracowników .
Pamiętaj, że... Ustalając rodzaj i wysokość dofinansowania do posiłków w firmie, powinniśmy kierować się celami firmy i potrzebami osób w niej zatrudnionych . Pamiętajmy też, że skuteczny benefit to taki, z którego chętnie korzystają pracownicy . Dofinansowanie nie może być zatem za małe, by pracownicy regularnie z niego korzystali oraz mieli dostęp do świeżego jedzenia w atrakcyjnych cenach. Efektem oferowania pracownikom benefitu, który będą chętnie wykorzystywać, jest wzrost ich zadowolenia z warunków pracy, ogólnej satysfakcji i motywacji do pracy.
Mamy nadzieję, że ten artykuł rozjaśnił Ci nieco kwestię dofinansowań, jakie są dostępne w ramach usługi SmartLunch. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat poszczególnych wariantów dofinansowania do posiłków lub tego, jak działa platforma SmartLunch, skontaktuj się z nami, bardzo chętnie odpowiemy na wszystkie nurtujące Cię pytania i pomożemy Ci wybrać odpowiednie dofinansowanie do posiłków dla Twoich pracowników.
Statystyki podane w artykule zostały obliczone na podstawie 450 tysięcy posiłków zamówionych za pośrednictwem SmartLunch. Wszystkie przedstawione dane podajemy w skali miesiąca. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie szczegółowych zasad ustalenia wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne (§ 2, ust. 1. pkt 6, 11) .