Pasja, zaangażowanie i energia do pracy, którą zyskują m.in. dzięki codziennym posiłkiem serwowanym przez SmartLunch. Ciepły i smaczny obiad to benefit, który pracownicy pokochali od pierwszego dnia.
A co jeszcze? Odpowiedź w najnowszym odcinku opublikowanym na kanale Fabryki w Polsce . Tym razem oko kamery przyjrzało się produkcji systemów napędowych.
Zatem jeżeli chcesz wiedzieć, dlaczego koła kręcą się, co się robi w ślimacznicy i czy ważny jest profil zęba - koniecznie obejrzyj ten odcinek.
VIDEO
Jednak najważniejszym elementem w procesie produkcji są ludzie i ich bezpieczeństwo , a na nie składa się wiele czynników. Jednym z nich bez wątpienia jest poziom koncentracji pracowników. Badania dostępne na rynku wyraźnie pokazują, że niejedzenie w pracy niesie za sobą fatalne skutki.
raport Pracuj.pl Regularnie posiłki to podstawa dobrego samopoczucia i klucz do efektywnego zarządzania energią własną przez cały dzień. Dlaczego o tym mówię w kontekście pracy? Bo w pracy spędzamy większość dnia, zatem posiłek w ciągu dnia pracy jest koniecznością, aby móc zachować dobrą kondycję, wysoki poziom skupienia i oczywiście siłę.
SmartLunch to platforma, dzięki której pracownik może zamówić sobie posiłek z szerokiego menu właśnie do swojego miejsca pracy. Co ważne - to pracownik decyduje, kiedy posiłek do niego trafi. SmartLunch doskonale wpisuje się w harmonogram przerw i w naturalny sposób wpływa na kształtowanie się kultury jedzenia w pracy.
Zaspokojenie głodu to podstawowa potrzeba człowieka, ale nasza usługa to także coś więcej, bo zjedzenie posiłku z kolegami do doskonała okazja do nawiązywania i utrzymywania relacji, które ostatnimi czasy nadszarpnęła nie tylko epidemia covid, ale także praca w trybie home office.
Czy zawsze pamiętamy o posiłku w pracy? Okazuje się, że na wszystkie posiłki w ciągu dnia jesteśmy w stanie wygospodarować maksymalnie 1,5 godziny. Dla porównania, Włosi, Hiszpanie i Francuzi spożywają posiłki przez ponad 2 godziny dziennie.
Badania instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini (2010) alarmują, że:
10 proc. - Polaków nic nie je w pracy
75 proc. - jeden lub dwa posiłki w tym przekąski
50 proc. - kanapki i słodycze.
A przecież podczas pracy człowiek zużywa najwięcej energii, a więc brak zdrowych nawyków żywieniowych przekłada się na niewłaściwą dystrybucję energii w ciągu całego dnia.
Kardynale grzechy:
odwlekanie spożycia pierwszego posiłku - te jedzone po godz. 10 niosą za sobą m.in. większą ilość popełnianych błędów i niższą kreatywność, śniadanie zastępowane słodyczami lub przekąskami to kolejny niezdrowy nawyk, zastąpienie wody - kawą lub napojami energetycznymi - skutkuje spadkiem energii, sennością, a także trudnością ze skupieniem się. Dlaczego warto zapewnić pracownikom posiłek w pracy? Na początek badania: Według WHO ciepły posiłek podwyższa koncentrację i wydajność w pracy nawet o 20 proc. Natomiast według Health Enhancement Research pracownicy jedzący regularnie zdrowe posiłki osiągają o 25 proc. wyższą wydajność niż osoby, które nie żywią się zdrowo.
Największe korzyści dla pracodawcy, który zapewnia posiłki w pracy swoim pracownikom?
W pierwszej kolejności warto podkreślić, że zyskuje pracowników w dobrej kondycji i zdrowiu, którzy dzięki SmartLunch - zbilansowanej diecie w naturalny sposób budują swoją odporność, a co za tym idzie - rzadziej biorą zwolnienia lekarskie.
W kontekście firm produkcyjnych, takich jak Nord Napędy , gdzie czas przerw jest ściśle przestrzegany - pracodawcy zapewniający SmartLunch nie mają problemu ze spóźniającymi się pracownikami. Dzięki ciepłym posiłkiem dostarczanym tuż przed przerwą - pracownik ma więcej czasu na spokojne zjedzenie obiadu, a nawet wypicie kawy i nie spóźnia się na stanowisko pracy. Poza tym kwestia dostaw posiłków na nocne zmiany, co często jest bardzo dużym kłopotem dla fabryk.
Trzecia korzyść to wyższa konkurencyjność na rynku pracy, pracodawca, który zapewnia posiłki w miejscu pracy wyróżnia się na tle konkurencji, a co za tym idzie łatwiej mu przyciągnąć nowych pracowników, a jeśli mówimy o obecnych. To benefit od SmartLunch z pewnością wpływa na wyższą efektywność pracy i większe zaangażowanie.
Piszą o nas W firmie Nord Napędy sp. zo.o. wiedzą, że organizm człowieka działa jak maszyna - bez dostarczenia odpowiedniej ilości energii, nie jest w stanie wykonywać pracy. Dlatego pracownicy mają zapewnioną przerwę w pracy, podczas której mogą zjeść pełnowartościowy posiłek dofinansowany przez pracodawcę i dostarczany przez SmartLunch.
O naszej współpracy napisali także, na portalu nowapraca.info:
https://nowapraca.info/smartlunch-w-nord-napedy-smaczne-benefity-dla-pracownikow/