Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.
Na efektywność pracy wpływają kompetencje, doświadczenie i wiedza na danym stanowisku, ale również codzienny sposób żywienia. Posiłki powinny zapewnić pracownikowi energię na cały dzień, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych i co ważne – zapewnić sytość na długo. To, czy dostarczymy w odpowiednim czasie jedzenie, czy zawiera ono odpowiednią ilość składników odżywczych, wpływa na samopoczucie każdego z nas i na to, czy mamy wystarczająco dużo energii, by sprostać codziennym zadaniom, które czekają na nas w pracy.
Głodny pracownik jest sfrustrowany i niewydajny Jakość życia, w tym także dieta, bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i warunkuje zapadalność na choroby. Jednym z elementów dbania o zdrowie w pracy jest zaś zbilansowana dieta.
Dorosły człowiek spędza w pracy około jednej trzeciej doby. To oznacza, że praca także powinna być istotnym obszarem troski o zdrowie, w tym o zdrowe żywienie. Odpowiednie jedzenie powinno być zatem równie ważnym i regulowanym odgórnie prawem, jak bezpieczeństwo i higiena pracy – pada postulat w raporcie „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanym przez infuture.institute.
Dostępność zdrowej żywności w stołówkach, automatach, zapewnienie aneksów kuchennych czy współfinansowanie i finansowanie posiłków mogą wspierać pracowników w utrzymaniu zdrowia. Z perspektywy pracodawcy tego rodzaju działania zwracają się w postaci wzrostu produktywności i poprawy samopoczucia zatrudnionych.
Prawie 64 proc. respondentów badania przeprowadzonego na potrzeby wspomnianego raportu zgadza się lub zdecydowanie zgadza się ze stwierdzeniem, że gdy są głodni w pracy, stają się mniej efektywni.
Programy edukacyjno-żywieniowe pozytywnie wpływają na dietę pracowników Istnieje bezpośrednie powiązanie pomiędzy zdrowiem i samopoczuciem pracownika a jego produktywnością i brakiem absencji. W 2021 roku wystawiono w Polsce 21,9 milionów zwolnień lekarskich na łączną liczbę ponad 270 milionów dni – czytamy w raporcie infuture.institute. Dodatkowo polskie prawo nie wskazuje wprost, w jaki sposób pracodawca ma dbać o dobre warunki psychospołeczne w miejscu pracy.
Dlatego firmy poszukują rozwiązań, które będą wspierać pracownika w sposób holistyczny, co będzie miało wpływ na jego efektywność i mniejszą rotację. Organizacje inwestują między innymi w rozszerzone badania, np. badania przesiewowe w kierunku chorób nowotworowych, programy wellbeingowe czy dofinansowanie posiłków i programy edukacyjno-żywieniowe.
Tego typu interwencje prowadzone przez pracodawców mogą mieć pozytywny wpływ na dietę i zdrowie ich pracowników co może prowadzić do zmniejszonego ryzyka chorób i absencji. Także sami pracownicy dostrzegają negatywny wpływ głodu na ich efektywność w pracy. Coraz szybsze tempo życia sprawia, że nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się, a na rynku pojawia się więcej restauracji i barów szybkiej obsługi serwujących jedzenie typu fast food. Co piąty Polak jada fast foody kilka razy w miesiącu, tj. 20 proc. badanych względem 18 proc. ankietowanych w 2021. Odsetek osób deklarujących spożycie fast foodów nawet kilka razy w tygodniu wynosi 3 proc. W tej grupie respondentów najwięcej jest osób w wieku 18-24 lata. Rok do roku wzrosła nie tylko częstotliwość spożywania fast foodów, ale i odsetek respondentów, którzy w ogóle sięgają po tego typu żywność.
Tym bardziej zasadna wydaje się profesjonalna edukacja żywieniowa dzięki której pracownicy będę mogli dostać rzetelne informacje z pierwszej ręki.