Anna Just
Anna Just
21 maja 2021 Blog/ Żywienie zbiorowe Czas na przerwę? Czas na SmartLunch!

Czas na przerwę? Czas na SmartLunch!

Autor: Anna Just
Czas na przerwę? Czas na SmartLunch!

SPIS TREŚCI

  1. {{heading.text}}

Osobie pracującej powyżej 6 godzin dziennie przysługuje 15 minut płatnej przerwy. Większość z nas spędza jednak w pracy co najmniej 8 godzin – nie oznacza to jednak wydłużenia czasu, który możemy przeznaczyć na odpoczynek. 

Czy piętnastominutowa przerwa wystarcza na zjedzenie pełnowartościowego posiłku? 

Oczywiście nie, dlatego też zwykle nazywana jest po prostu “przerwą śniadaniową”. Nie da się bez pośpiechu podgrzać obiadu przyniesionego z domu i zjeść go wspólnie z resztą zespołu, nie wspominając już o zamawianiu posiłków z nawet pobliskiej restauracji. Na szczęście kodeks pracy dopuszcza 60-minutową bezpłatną przerwę, którą pracownik lub pracownica może przeznaczyć na jedzenie. W wielu krajach właśnie takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane, o czym pisaliśmy TUTAJ

Dlaczego przerwy w ciągu dnia pracy są tak ważne? 

Mówiliśmy już o tym w artykule: Przerwa w pracy na lunch – jak wpływa na pracownika i firmę? Podsumowując, osoby, które mają możliwość odpoczynku są bardziej zmotywowane, skupione, a ich praca jest znacznie bardziej efektywna. Nie są tak narażone na wypalenie zawodowe, wypadki i stres. 

Wielu z nas pomyśli pewnie, że dodatkowa bezpłatna godzina spędzona w pracy jest kompletnie niepotrzebna. Nic bardziej mylnego. Pracownicy i pracowniczki, którzy w ciągu dnia mają możliwość spokojnej, niespiesznej regeneracji mogą lepiej zająć się powierzonymi zadaniami. W czasie przerwy mogą spojrzeć z dystansem na swoje obowiązki, zastanowić się, co mogą usprawnić oraz po prostu “przerzucić” pełną koncentrację na inną czynność, co tylko zwiększa zdolności poznawcze. Dodatkowo, po powrocie do domu ich poziom zmęczenia się zmniejsza. 

Posiłek pracowniczy – czy jest ważny? 

Według badań przeprowadzonych przez WHO, osoba najedzona podnosi swoją wydajność o 20%1. Dzięki SmartLunch pracownicy i pracownice mają możliwość spożywania zdrowych i ciepłych posiłków regularnie, co jest niezwykle ważnym czynnikiem w prowadzeniu zdrowej diety. Nie trzeba jednak danych statystycznych, żeby stwierdzić, że człowiek, który ma możliwość spożycia wartościowego posiłku ma lepsze samopoczucie niż głodny. Jedzenie jest naszą podstawową potrzebą, nie można funkcjonować prawidłowo nie zapewniając organizmowi podstawowych składników odżywczych. 

Z tą tezą zgadzają się również przedstawiciele i przedstawicielki najważniejszych firm, którzy nie bez powodu zapewniają swoim pracownikom i pracownicom dofinansowane obiady. Doświadczeni przedsiębiorcy i przedsiębiorczynie zdają sobie sprawę, jak ważne jest dbanie o lojalnych zatrudnionych. Ciągły proces rekrutacyjny znacznie przewyższa koszty zapewnienia atrakcyjnego benefitu. Tym bardziej, jeśli przysługuje ulga podatkowa. Warto wziąć pod uwagę, że aż 87% zatrudnionych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki w siedzibie firmy2. Jednak czy SmartLunch nie jest korzystniejszą opcją niż zakładowa kantyna? Zdecydowanie tak. Deklasuje ją przede wszystkim atrakcyjnością. 

Przerwa ze SmartLunch – same korzyści! 

SmartLunch to przede wszystkim oszczędność – zarówno czasu, jak i pieniędzy. Posiłki wydawane przez współpracujących z nami restauratorów przyjeżdżają do wskazanych lokalizacji punktualnie, codziennie w tych samych godzinach. Pracownicy i pracowniczki nie muszą więc tracić czasu na zamawianie posiłków z pobliskich restauracji, oczekiwać w stołówkowej kolejce na wydanie obiadu, czy co gorsza – marnować cennego, prywatnego czasu na codzienne przygotowywanie świeżych lunchów. Przerwa obiadowa ze SmartLunch opłaca się także pracodawcy, co łatwo można pokazać na przykładzie osób zatrudnionych w zakładach produkcyjnych. Nasza platforma eliminuje problem spóźniania się, który łatwo może zdezorganizować pracę osób obsługujących maszyny i spowolnić proces produkcji. 

Nie zapominajmy, że SmartLunch sprzyja integracji, a w konsekwencji zmniejsza niepotrzebną rotację pracowników i pracownic. Spójrzmy prawdzie w oczy – aplikacja służąca do zamawiania posiłków w korzystnych cenach, w dodatku od znanych lokalnych restauratorów, jest znacznie ciekawsza niż standardowa zakładowa stołówka. Pracodawca oferujący usługę SmartLunch ma zagwarantowaną przewagę w pozyskiwaniu nowych pracowników i pracownic, ale także w utrzymaniu tych doświadczonych i lojalnych. Aplikacja może również poprawić atmosferę w zespole. Dzięki określonej godzinie dostawy i konkretnej lokalizacji, osoby zatrudnione spożywają posiłki wspólnie – zaczynają przerwę razem, a co więcej, zamawiają podobne potrawy, mogą się więc wymienić opiniami na ich temat, co sprzyja nawiązywaniu więzi wśród współpracowników i współpracowniczek. Każdy pracodawca wie, jak dużą korzyścią dla firmy jest zgrany zespół. 

Podsumujmy 

Pracownicy i pracownice, którym przysługuje długa przerwa obiadowa są bardziej wypoczęci i mniej zestresowani. Dlaczego? Bo mają czas, żeby odreagować. Dodatkowo, przerwa kojarzy im się z radością jedzenia – w wybranej lokalizacji czeka na nich estetycznie zapakowany, ulubiony obiad. Oszczędzają czas na samodzielne przygotowywanie posiłków, który mogą spędzić odpoczywając. Rozwija się w nich wówczas poczucie docenienia, czują, że pracodawca dba o ich komfort, co zwiększa lojalność i przywiązanie do firmy, a w konsekwencji gwarantuje jej sukces. Zadowolona załoga to pewne powodzenie, a zadowolenie można zbudować właśnie dzięki SmartLunch. 

1humanpower.pl/wp-content/uploads/2017/04/HUMANPOWER_Raport_PracaMocEnergia_czesc01-1.pdf

2media.pracuj.pl/78522-polacy-o-jedzeniu-w-pracy

0 komentarz
Share via