Ewa Kaczmarz
Ewa Kaczmarz
19 marca 2020 Blog/ Żywienie zbiorowe Dlaczego jedzenie na dowóz to dobry i bezpieczny pomysł?

Dlaczego jedzenie na dowóz to dobry i bezpieczny pomysł?

Autor: Ewa Kaczmarz
Dlaczego jedzenie na dowóz to dobry i bezpieczny pomysł?

SPIS TREŚCI

  1. {{heading.text}}

Odkąd koronawirus rozprzestrzenia się po całym świecie, nie tylko władze poszczególnych krajów wprowadzają kolejne działania prewencyjne, ale także zwykli obywatele szukają sposobów uchronienia się przed wirusem.

W związku z tym coraz więcej ludzi analizuje swoje codzienne zachowania – sposób robienia zakupów czy przygotowywania jedzenia. Wiele osób zastanawia się, czy zamawianie posiłków z dostawą na pewno jest bezpieczne. Otóż jedzenie w dostawie jest obecnie jednym z najbezpieczniejszych sposobów zapewnienia sobie pożywienia podczas epidemii. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Wirus nie przenosi się przez jedzenie

Naukowcy są zgodni co do tego, że wirus SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się drogą kropelkową lub przez kontakt z powierzchnią, której wcześniej dotykała osoba zakażona. Nie ma żadnych dowodów na to, aby do zarażenia się mogło dojść przez jedzenia ani doniesień o takich przypadkach. Profesor Benjamin Chapman z Uniwersytetu Karoliny Północnej, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności, że szanse na zarażenie się koronawirusem przez jedzenie są “ekstremalnie niskie”1.

Wysoka temperatura zabija zarazki

Główny Inspektorat Sanitarny zapewnia, że obróbka termiczna, której poddawane są składniki w trakcie przygotowywania jedzenia, zabija drobnoustroje, w tym również koronawirusa2. Z tego powodu najbezpieczniejszy wybór stanowią posiłki ciepłe i pełnowartościowe, które dodatkowo rozgrzewają organizm, a także wspierają działanie układu immunologicznego.

Bezpieczna dostawa

Podczas epidemii bardzo ważne jest zachowanie dystansu społecznego – czyli ograniczenie kontaktu z innymi ludźmi. Z tego względu czasowo zamykane są liczne instytucje i tłoczne miejsca (np. galerie handlowe). Ograniczając wyjścia na zewnątrz do minimum, nie tylko zmniejszasz prawdopodobieństwo kontaktu z osobami zakażonymi lub samym wirusem, ale także dbasz o całe społeczeństwo. Im więcej osób będzie unikało niepotrzebnych wyjść i kontaktów, tym mniej intensywnie rozprzestrzeni się wirus, co zmniejszy liczbę zachorowań i ułatwi pracę służb medycznych. Pamiętaj, że w czasie epidemii służba zdrowia działa na najwyższych obrotach, a jej zasoby są przecież ograniczone. Decydując się na posiłki z dowozem, nie musisz wychodzić po odbiór zamówienia czy do sklepu, by kupić produkty niezbędne do samodzielnego przygotowania posiłku. Zamiast ryzykować styczność z setką ludzi w markecie bądź na osiedlu, masz kontakt jedynie z dostawcą.

Wybierając posiłki z dowozem, dbasz o własne zdrowie oraz dobro społeczne. W SmartLunch również dbamy o bezpieczeństwo naszych klientów. Dokładamy wszelkich starań, aby jak najlepiej zabezpieczyć jedzenie dowożone do firm, pakując je w szczelne pojemniki z folią termozgrzewalną. Co więcej, płatności za posiłki zamawiane w SmartLunch są bezgotówkowe, a zamówienia przywożone są na ustaloną wcześniej godzinę do wybranej lokalizacji, dzięki czemu bezpośredni kontakt z dostawcą nie jest konieczny.

  1. https://www.huffpost.com/entry/coronavirus-food-what-to-know_l_5e600d6bc5b644545ea4913b
  2. https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
0 komentarz
Share via