Ewa Kaczmarz
Ewa Kaczmarz
30 października 2019 Blog/ Żywienie zbiorowe Dlaczego jedzenie w pracy powinno być powszechnym standardem?

Dlaczego jedzenie w pracy powinno być powszechnym standardem?

Autor: Ewa Kaczmarz
Dlaczego jedzenie w pracy powinno być powszechnym standardem?

SPIS TREŚCI

  1. {{heading.text}}

W dużych, zagranicznych firmach posiłki dla pracowników współfinansowane przez pracodawcę są już właściwie normą. Niemal co druga zachodnia firma oferuje swoim pracownikom bony żywieniowe lub posiłki w firmowej kantynie. Tendencja ta stopniowo przenika również do Polski, obecnie coraz więcej znanych i prężnie działających przedsiębiorstw inwestuje w posiłki dla pracowników. Przykładem może być tu firma Borgers, która podpatrując zwyczaje w zagranicznych przedsiębiorstwach samochodowych wprowadziła u siebie dofinansowanie do jedzenia dla pracowników. W SmartLunch również uważamy, że dostęp do jedzenia w pracy powinien być powszechnym standardem. W dalszej części artykułu piszemy, jakie mamy powody, by tak sądzić.

Posiłki w pracy to odpowiedź na podstawową potrzebę człowieka

Nie da się ukryć, że współcześnie dużo pracujemy. Zdarza się, że spędzamy w miejscu pracy wiele godzin, więc naturalne jest, że potrzebujemy w tym czasie coś zjeść. Inną kwestię stanowią długie dojazdy do pracy. Obecnie wiele osób mieszka w pewnej odległości od swojej pracy lub musi przedostawać się przez zakorkowane ulice miast, by do niej dotrzeć. W efekcie czas spędzany poza domem może wydłużyć się nawet do kilkunastu godzin, a przecież nikt nie chce zostać tak długi czas bez jedzenia. Jedzenie jest naturalną, podstawową potrzebą człowieka, dlatego również w pracy powinniśmy mieć możliwość zjedzenia wartościowego posiłku.

Regularne posiłki w pracy podnoszą wydajność pracownika

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez HERO (Health Enhancement Research Organization), regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracownika o 25%. Jedzenie to przecież sposób dostarczania energii do organizmu, w tym również energii do pracy. I właśnie dlatego pracownik powinien mieć możliwość regularnego spożywania pełnowartościowych posiłków w miejscu pracy. Mądrze skomponowany posiłek może podnieść sprawność psychiczną lub fizyczną. Pracownicy fizyczni powinni wybierać sycące, bogate w białko posiłki, by stale rekompensować wydatek energetyczny. Dla osób, które pracują umysłowo najlepsze będą lekkostrawne sałatki dostarczające witamin i śniadania z dodatkiem orzechów, które podnoszą zdolność koncentracji.

Dostęp do jedzenia w pracy to troska o zdrowie i bezpieczeństwo

Wszyscy wiemy, że regularne spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków to podstawa zdrowego trybu życia. Pracownicy, którzy dobrze się odżywiają, cieszą się lepszym zdrowiem i rzadziej chodzą na zwolnienia. Za organizacją posiłków w miejscu pracy przemawiają jednak nie tylko względy zdrowotne. Pamiętajmy, że długotrwała przerwa w jedzeniu negatywnie wpływa na samopoczucie, a niekiedy może nawet doprowadzić do omdlenia. Jest to szczególnie niebezpieczne zwłaszcza w przypadku firm produkcyjnych, w których utrata przytomności może skutkować wypadkiem przy pracy.

Posiłki w pracy = oszczędność czasu

Możliwość zjedzenia posiłku w pracy to przede wszystkim oszczędność czasu pracownika, który nie musi przygotowywać posiłków do pracy w domu. Organizacja jedzenia w firmie to również korzyść dla pracodawcy, pozwala bowiem lepiej organizować czas pracy. Jeśli pracownik ma możliwość zjedzenia w biurze lub fabryce, nie musi w ciągu dnia wychodzić poza teren firmy. Wówczas nie traci czasu na dotarcie do pobliskiego baru czy restauracji. Dzięki temu znika problem przedłużających się przerw obiadowych i nagminnych spóźnień. Zaoszczędzony czas pracownicy mogą przeznaczyć na chwilę relaksu lub przegląd bieżących zadań.

Posiłki w pracy budują relacje między pracownikami

Wspólne posiłki są naturalną okazją do swobodnej, koleżeńskiej rozmowy, dlatego świetnie pomagają integrować pracowników. Nic tak nie sprzyja zacieśnianiu więzi jak wspólne ucztowanie. A zintegrowani pracownicy to dobre relacje w firmie, które przekładają się na mniejsze prawdopodobieństwo konfliktów i lepszą współpracę w zespołach.

W SmartLunch uważamy, że jedzenie w pracy powinno być pewnym standardem, nie tylko dlatego że przynosi liczne korzyści  firmom. Zapewnianie dostępu do posiłków w miejscu pracy to przede wszystkim zaspokajanie podstawowych potrzeb pracownika, a co za tym idzie dbanie o jego dobro i odpowiednie warunki pracy. Z tego powodu SmartLunch od kilku lat pomaga firmom organizować posiłki i zwraca uwagę na ich rolę w budowaniu marki atrakcyjnego pracodawcy oraz pozytywnego doświadczenia pracownika. Daj nam znać, czy Ty też uważasz, że jedzenie w pracy powinno być powszechnym standardem, chętnie poznamy Twoją opinię na ten temat.

0 komentarz
Share via