Ewa Kaczmarz
Ewa Kaczmarz
8 sierpnia 2019 Blog/ Benefity SmartLunch jako alternatywa dla kart lunchowych

SmartLunch jako alternatywa dla kart lunchowych

Autor: Ewa Kaczmarz
SmartLunch jako alternatywa dla kart lunchowych

SPIS TREŚCI

  1. {{heading.text}}

Po porównaniach SmartLunch z cateringiem i automatami vendingowymi przyszedł czas na zestawienie naszej usługi z innym rozwiązaniem żywieniowym dla firm – kartami lunchowymi.

Karty lunchowe najczęściej mają formę kart prepaid. Pracownik może za ich pomocą zapłacić za posiłek w wybranych lokalach gastronomicznych i restauracjach, jednak karty muszą wcześniej zostać zasilone kwotą dofinansowania. Z kolei SmartLunch to usługa, która umożliwia wygodne zamawianie posiłków z różnych restauracji bezpośrednio do miejsc pracy na określoną godzinę. Menu, wysokość dofinansowania oraz warunki współpracy dopasowywane są do indywidualnych potrzeb klientów.

Co łączy, a co różni, obydwa rozwiązania?

Różnorodność menu

SmartLunch

SmartLunch oferuje dostęp do różnorodnych smaków (od domowych obiadów po azjatyckie smaki czy dania dietetyczne oraz wegetariańskie) i wszystkich typów posiłków – zup, kanapek, śniadań, obiadów, dań kolacyjnych, podwieczorków i przekąsek. Każdy klient korzystający ze SmartLunch ma do dyspozycji przedstawiciela, który zajmuje się negocjacjami z restauratorami i ułożeniem menu zgodnie z preferencjami firmy.

Karty lunchowe

Karty lunchowe umożliwiają pracownikom opłacenie posiłków z różnych restauracji. Posiadacz karty lunchowej ma możliwość samodzielnego wyboru restauracji i posiłku, który chce zamówić. Nikt jednak nie gwarantuje, że lokale znajdujące się blisko miejsca pracy będą oferowały na tyle zróżnicowane menu, żeby w pełni odpowiadało potrzebom wszystkich pracowników.

Gdzie zjeść – wybór restauracji

SmartLunch

SmartLunch umożliwia swoim użytkownikom zamawianie dań z różnych restauracji i jednocześnie pomaga klientom znaleźć takie restauracje, które najlepiej spełnią ich oczekiwania.

Karty lunchowe

Karty lunchowe honorowane są w wielu restauracjach. Teoretycznie oznacza to dla pracownika możliwość wykorzystania karty w dużej liczbie restauracji, w praktyce jednak będzie on z niej korzystał w miejscach znajdujących się stosunkowo blisko miejsca pracy, ponieważ nie wszystkie karty na rynku umożliwiają płatność za jedzenie na dowóz.

Prosto do firmy – możliwość dowozu

SmartLunch

W SmartLunch posiłki dowożone są bezpośrednio do wybranych lokalizacji w obrębie firmy na ustalone godziny dostawy. Zamówienia przyjeżdżają punktualnie o określonej godzinie, a płatności odbywają się automatycznie, dzięki czemu możemy uniknąć zamieszania i opóźnień.

Karty lunchowe

Początkowo karty lunchowe umożliwiały pracownikom jedynie płacenie za posiłki jedzone na miejscu w lokalu gastronomicznym. Od niedawna niektóre karty pozwalają również opłacić jedzenie zamawiane na dowóz od wybranych restauracji współpracujących z dostawcą kart. Jest to jednak standardowy dowóz – czas dostawy uzależniony jest od restauratora.

Miejsce i czas korzystania

SmartLunch

Korzystanie z usługi SmartLunch możliwe jest jedynie na terenie zakładów pracy, ponieważ naszym priorytetem jest organizacja żywienia właśnie w miejscu pracy. Uważamy, że jedzenie w pracy powinno być normą, dlatego wspieramy firmy w organizacji posiłków dla pracowników. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by pracownik zabrał ze sobą do domu zamówione dania.

Karty lunchowe

Za pomocą kart można opłacać posiłki jedzone poza miejscem i czasem pracy. Nie są one jednak dostosowane do potrzeb pracowników, którzy chcą stołować się w miejscu pracy.

Wszystko pod kontrolą – długość przerwy obiadowej i czas dostawy

SmartLunch

SmartLunch powstał po to, by minimalizować czas, który pracownik musi przeznaczyć na zjedzenie posiłku w trakcie pracy. Złożone z wyprzedzeniem zamówienia przyjeżdżają na konkretną godzinę, są również odpowiednio uporządkowane i opisane, dzięki czemu pracownicy nie tracą czasu na szukanie posiłku wśród reszty zamówień.

Karty lunchowe

Korzystanie z kart lunchowych zazwyczaj wiąże się z wyjściem poza teren firmy. W takim przypadku pracownicy tracą czas na dojście do wybranego lokalu i powrót na miejsce pracy, a pracodawcy trudno precyzyjnie określić, kiedy wrócą. Może to przysparzać spore trudności firmom produkcyjnym, które często działają według ściśle określonego trybu pracy i nierzadko są oddalone od centrów miast oraz stref gastronomicznych.

Lunch obowiązkowy – posiłki regeneracyjne

Pracodawcy mają ustawowy obowiązek zapewnienia posiłków regeneracyjnych osobom, które pracują w trudnych warunkach lub podczas pracy tracą dużo energii1. Posiłki te muszą być odpowiednio skomponowane, by pokryć utracony wydatek energetyczny.

SmartLunch

Usługa SmartLunch umożliwia zamawianie zarówno standardowych dań, jak i smacznych posiłków regeneracyjnych stworzonych z odpowiednio dobranych składników. Pracodawca musi jedynie określić, ilu posiłków profilaktycznych potrzebuje, a przedstawiciel SmartLunch znajduje restaurację, która dostarcza gotowe posiłki do firmy na określoną godzinę. Nie ma potrzeby zawierania nowej umowy w celu zamówienia posiłków profilaktycznych.

Karty lunchowe

Aby zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne w ramach kart lunchowych, trzeba wykupić odpowiedni rodzaj kart na posiłki regeneracyjne.

Obsługa procesu organizowania posiłków

SmartLunch

Organizując posiłki w firmie w ramach systemu SmartLunch, pracodawca nie obciąża dodatkowymi zadaniami pracowników księgowości ani działu HR. Pracownicy za pomocą aplikacji, strony internetowej lub kiosku multimedialnego samodzielnie zamawiają posiłki. Rozliczanie posiłków zajmuje kilkanaście minut. Raporty z zamówieniami za dany okres rozliczeniowy są generowane automatycznie i współpracują z oprogramowaniem kadrowo-płacowym. Klienci SmartLunch i ich pracownicy mogą liczyć na pełne wsparcie biura obsługi klienta i działu technicznego. W przypadku jakichkolwiek trudności oba działy na bieżąco odpowiadają na zgłoszenia klientów i rozwiązują ich ewentualne problemy.

Karty lunchowe

Karty lunchowe wydają się być rozwiązaniem wygodnym dla pracodawcy. Wystarczy wręczyć pracownikom karty z dofinansowaniem na określoną kwotę. Trzeba jednak pamiętać o konieczności regularnego doładowywania kart i rozliczania dofinansowania oraz prowizji płaconej dla dostawcy kart. Innym problemem może być też fakt, że ci pracownicy, którzy z jakichś powodów nie będą zadowoleni ze spożywanych posiłków, będą pozostawieni sami sobie. Wybór restauracji honorujących karty lunchowe bywa niekiedy ograniczony na terenach oddalonych od centrów miast – wówczas zmiana lokalu może okazać się problematyczna.

Koszt obsługi

SmartLunch

Uczestnictwo w programie SmartLunch jest zupełnie darmowe. Jedyny koszt, jaki ponosi pracodawca to kwota dofinansowania dla pracowników. Co więcej, płaci on tylko za realnie wykorzystane dofinansowanie. Jeśli pracownik nie wykorzysta w całości przyznanej mu kwoty, to pracodawca zapłaci mniej.

Karty lunchowe

Chcąc skorzystać z kart lunchowych, pracodawca musi pokryć koszt dofinansowania, wydania kart oraz prowizji od ich każdorazowego doładowania. Choć prowizja ta wynosi tylko kilka procent, to jednak pobierana jest ona przy każdym zasileniu poszczególnej karty. Gdy chcemy przyznać dofinansowanie większej liczbie pracowników lub podwyższyć jego kwotę, dodatkowe koszty organizacji posiłków rosną. Przy dużej liczbie pracowników mogą one wynieść nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych w skali roku.

Co prawda…

… i karty lunchowe, i SmartLunch są wygodną formą organizacji posiłków dla pracowników. Karty lunchowe sprawdzą się jednak w firmach zlokalizowanych w centrach miast, blisko stref gastronomicznych, a także w przedsiębiorstwach, które często wysyłają pracowników w dłuższe podróże służbowe.

SmartLunch zapewnia swoim klientom wsparcie na każdym etapie organizacji posiłków dla pracowników, by nie musieli martwić się żadnym aspektem organizowania żywienia w firmie. Jeśli chcesz zaoferować swoim pracownikom różnorodne, smaczne dania dostarczane zawsze na czas, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać – skontaktuj się z nami, na pewno znajdziemy rozwiązanie idealne dla Ciebie.

1Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279 ze zm.).

0 komentarz
Share via