Posiłki regeneracyjne w Twojej firmie

Pracodawca jest prawnie zobowiązany do zapewnienia nieodpłatnych ciepłych posiłków profilaktycznych swoim pracownikom jeżeli wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej określonych wartości i/lub pracującym w szczególnie uciążliwych warunkach. Posiłki regeneracyjne przysługują również pracownikom wykonującym pracę na zewnątrz (przy wydatku energetycznym: 1500 kcal w przypadku mężczyzn i 1000 kcal w przypadku kobiet) w okresie zimowym tj. od 1 listopada do 31 marca.

Zamów szczegółową ofertę dla Twojej firmy.

Zaufali nam

Bombardier
Balluff
Fortaco
Borgers
Saint Gobain Żary
Henkel

Dlaczego SmartLunch?

SmartLunch pozwala zorganizować gorące posiłki regeneracyjne dla pracowników w sposób wygodny, automatyczny i zgodny z wymaganiami prawnymi stawianymi wobec pracodawców. Tylko u nas masz możliwość dostosowania menu do potrzeb i preferencji Twojej firmy. Nie zwlekaj, wybierz nasz catering dla firm.

Spełniamy wszystkie normy

Zapewniamy posiłki o odpowiedniej kaloryczności, spełniające wszystkie warunki i wymagania nakładane przez Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie posiłków profilaktycznych i napojów. Posiłki dostarczane przez SmartLunch są przygotowane z wysokiej jakości składników, a ich kaloryczność jest odpowiednio dostosowana do zapotrzebowania związanego z wykonywaną pracą.

Posiłki regeneracyjne zapewniamy we Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu oraz w każdym innym mieście i strefie ekonomicznej na terenie Polski.

Posiłki profilaktyczne dla pracowników

Dla kogo posiłki profilaktyczne?

Darmowe posiłki przysługują pracownikom:

  • Pracującym w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stała temperatura poniżej 10°C lub charakteryzują się wskaźnikiem obciążenia termicznego (WBGT) sięgającym powyżej 25°C.

  • Wykonującym ciężkie prace fizyczne, np. prace załadunkowe i rozładunkowe, prace budowlane, wykopy, remonty dróg, górnicy.

Uwaga: Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki regeneracyjne.

Dzięki naszej ofercie możesz spełnić obowiązek stawiany pracodawcom wobec pracowników na stanowiskach o wyjątkowo ciężkich warunkach.

Niejednokrotnie przygotowanie i wydawanie posiłków w miejscu pracy jest niemożliwe, a korzystanie z usług stołówek pracowniczych wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz koniecznością przemieszczenia się pracowników.

Korzystając z platformy SmartLunch zamówisz posiłki profilaktyczne z dostawą do miejsca pracy, dzięki czemu Twoi pracownicy będą mogli zjeść smaczny i pożywny obiad oraz zregenerować siły bez konieczności opuszczania zakładu pracy.

Jak to działa?

  1. Kierownik określa liczbę posiłków regeneracyjnych na dany dzień
  2. Pracownicy w ramach swoich imiennych kont wybierają posiłki spośród dań dostępnych w menu
  3. Pracownicy, którzy nie wybiorą dania otrzymają posiłek określony jako domyślny, np. danie dnia
  4. Ciepłe, smaczne, sycące posiłki dla pracowników zostają dostarczone w wybranym przez Państwa miejscu i czasie

Jedz to, co lubisz

Pozwól Twojemu pracownikowi wybrać posiłek, na jaki ma ochotę. Posiłek regeneracyjny może być smaczny, zdrowy i sycący! Dzięki temu będzie zadowolony, a jego wydajność wzrośnie. SmartLunch pomoże Ci utrzymać wizerunek odpowiedzialnego pracodawcy.

Posiłek posiada około 1000 kcal i zawiera:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30-35% tłuszczów,
  • 15% białek

Czy Twojemu pracownikowi przysługuje posiłek regeneracyjny?

W jakiej pozycji pracownik wykonuje swoją pracę?
Siedzącej
Na kolanach
W kucki
Stojącej
Stojącej pochylonej
Chodząc

Posiłki przysługują pracownikom wykonującym prace fizyczne w określonych warunkach. SmartLunch dostarcza codziennie ciepłe obiady dla: pracowników budowlanych, elektromonterów, magazynierów, osób wykonujących prace na wysokościach oraz pod ziemią, dla pracowników usuwających skutki klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych oraz wszystkim pozostałym, którzy kwalifikują się do otrzymywania obiadów regeneracyjnych.

Wioletta Kossakowska

Wioletta Kossakowska

Obsługa klienta

515 162 005
biuro@smartlunch.pl

Dostosuj SmartLunch do swoich potrzeb

Przedstawimy Ci propozycję menu dostosowaną do Twoich wymagań. Wybierz dzienny lub miesięczny limit zamówień dla pracownika oraz metodę rozliczenia. Ustal godziny i miejsca dostawy posiłków. I to wszystko - Obsługę całego procesu pozostaw nam.

Prawo Pracy a posiłki profilaktyczne

Co powinieneś wiedzieć

Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279 ze zm.) mówi o posiłkach i napojach przysługujących nieodpłatnie pracownikom wykonujących prace w szczególnie uciążliwych warunkach.

Jakie są dodatkowe wymagania odnośnie dania:
Jedno danie gorące powinno posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal (4187 kJ), zawierać tłuszcze 30 - 35%, węglowodany 50 - 55% oraz białka 15%.

Kobieta od spraw związanych z BHP

Komu przysługuje?

Darmowe posiłki przysługują pracownikom:

Wykonującym zadania związane z wysiłkiem fizycznym

Pracodawca zapewnia posiłki i napoje pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym. Jeżeli wydatek energetyczny w ciągu jednej zmiany wynosi powyżej 2000 kcal (ok 8374 kJ) w przypadku mężczyzn oraz 1100 kcal (ok 4605 kJ) w przypadku kobiet. Jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych

Druga grupa to pracownicy wykonujący zadania związane z wysiłkiem fizycznym, które powodują wydatek energetyczny organizmu na poziomie powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn, w w przypadku kobiet powyżej 1000 kcal (4187 kJ). W tym przypadku warunkiem jest praca w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura wynosi poniżej 10°C (np.: w chłodni) lub WBGT, czyli wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25°C (np.: w hucie).

Pracującym na zewnątrz w okresie zimowym

Trzecia grupa to osoby pracujące fizycznie, których praca wymaga wydatku energetycznego organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn oraz ponad 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. W tym przypadku działania wykonywane są na zewnątrz (w otwartej przestrzeni) w okresie zimowym. Okres zimowy definiowany jest miesiącami kalendarzowymi, od 1 listopada do dnia 31 marca. Rozliczenie kosztów tych świadczeń uwzględniane jest w podatku dochodowym oraz składkach ZUS.

Pracującym pod ziemią i przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych

Ostatnia grupa to osoby pracujące pod ziemią lub pracownicy pracujący przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Dlaczego oferta SmartLunch jest najwygodniejsza

Jako pracodawca oszczędzasz pieniądze w formie zwolnień od podatku oraz składek ZUS.

Obsługa naszego systemu jest prosta i bardzo szybka.

Dostarczamy danie w formie jednego dania - gorącego posiłku zawierającego odpowiednią ilość kalorii oraz proporcje składu.

Dostosowujemy ofertę do pory roku, co jest ważne np. w przypadku osób pracujących na otwartej przestrzeni w okresie zimowym od 1 listopada do 31 marca.

Zasady wydawania posiłków zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów dot. Prawa Pracy

Pracwonicy jedzący posiłki w firmie

Jest kilka form wydawania posiłków regeneracyjnych dla pracowników, wśród nich: wydawanie gotowych, ciepłych posiłków w miejscu pracy, bony do realizacji w punktach gastronomicznych lub dostarczanie produktów do przygotowania posiłku profilaktycznego wraz z zapewnieniem czasu na przygotowanie w godzinach i czasie pracy. Posiłek powinien zostać wydany w czasie regulaminowych przerw po 3-4 godzinach pracy.

Najwygodniejszym i najtańszym sposobem jest skorzystanie z oferty SmartLunch. Oferujemy rozwiązanie nie tylko dostosowane do wymagań z Rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, ale przede wszystkim wygodne dla pracodawców i pracowników.

Odpowiednia kaloryczność

Nasze posiłki dostosowane są zarówno do zapotrzebowania kalorycznego kobiet, jak i mężczyzn, oraz dostosowane do specyfiki firmy. Gwarantujemy możliwość dostarczania posiłków w dowolnych godzinach. Każdy pracownik otrzymuje zamówione lub domyślne danie dnia o odpowiedniej kaloryczności oraz proporcjach (węglowodany, tłuszcze, białka).

Skontaktuj się z nami

Wioletta Kossakowska

Wioletta Kossakowska

Obsługa klienta

Marcin Skuza

Marcin Skuza

Sprzedaż na województwa: lubuskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie

Robert Wójcik

Robert Wójcik

Sprzedaż na województwa: mazowieckie, łódzkie, podlaskie, lubelskie

Grzegorz Wesołowski

Grzegorz Wesołowski

Sprzedaż na województwa: pomorskie, kujawsko-pomorskie, warmińsko-mazurskie

Krzysztof Gąsior

Krzysztof Gąsior

Sprzedaż na województwa: dolnośląskie, opolskie

Łukasz Jakubczyk

Łukasz Jakubczyk

Sprzedaż na województwa: śląskie, małopolskie, podkarpackie

Smartlunch

Wrocławski Park Technologiczny
ul. Fabryczna 16H
53-609 Wrocław

SmartLunch 2018
Wszelkie prawa zastrzeżone