Anna Just
Anna Just
5 maja 2021 Blog/ Żywienie zbiorowe Zdrowy pracownik to najedzony pracownik

Zdrowy pracownik to najedzony pracownik

Autor: Anna Just
Zdrowy pracownik to najedzony pracownik

SPIS TREŚCI

  1. {{heading.text}}

Ponad 90% pytanych managerów i managerek zgadza się, że wdrożenie do firmy SmartLunch wpływa pozytywnie na zdrowie pracowników i pracowniczek. Jak wynika z raportu WHO spożycie ciepłego posiłku w pracy zwiększa wydajność osoby pracującej aż o 20%, o czym pisaliśmy TUTAJ. Jeśli zarządzającym zależy na zdrowiu i motywacji osób zatrudnionych, nasza aplikacja jest idealnym rozwiązaniem. 

Fast food vs ciepły obiad

Często nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku do pracy. Według naszych badań aż 35% osób pracujących nie odżywia się regularnie podczas dnia pracy. Nagły głód sprawia, że zamiast zdrowym obiadem posilamy się słodyczami czy pakowanymi przekąskami, które często są wysoko przetworzone. Nie wpływa to korzystnie na organizm, długoterminowe spożywanie fast-foodów jest dla zdrowia fatalne w skutkach. 

Dzięki aplikacji SmartLunch osoba pracująca ma możliwość zjedzenia ciepłego posiłku w pracy. Nie musi martwić się samodzielnym wyborem odpowiednich produktów, ponieważ nasi restauratorzy dokładają wszelkich starań, aby wszystkie składniki były świeże i dobrze zbilansowane. SmartLunch jest więc idealnym pomysłem dla firmy dbającej o zdrowie kadry pracowniczej. Lepiej zapobiegać niż leczyć, a zdrowy, ciepły posiłek to podstawa dobrej diety, która wpływa na kondycję całego organizmu. O ile zdrowsze jest zjedzenie warzywnej zupy, drugiego dania czy nawet najprostszej kanapki od przypadkowej, przetworzonej przekąski z supermarketu. 

Dodatkowo, restauratorzy często wprowadzają rotacje w menu, standardowa dieta naszego użytkownika jest więc bardzo urozmaicona i niejednorodna. SmartLunch oferuje także obowiązkowe w sezonie zimowym posiłki regeneracyjne. Dzięki współpracy z najlepszymi restauratorami są one smaczne, zdrowe i podane w estetyczny sposób.  

Regularność, wygoda, bezpieczeństwo

Dostawy posiłków realizowane są codziennie o tej samej porze. Dzięki temu ciepły obiad można zjeść o regularnej godzinie, co jest niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiłki przyjeżdżają do konkretnej, wyznaczonej lokalizacji, usytuowanej w pobliżu stanowisk pracy. Osoby pracujące nie narażają się więc na przeziębienie czy inne choroby sezonowe – nie muszą przemieszczać się do stołówki, która w dużych zakładach produkcyjnych bywa oddalona nawet o 200 metrów. Szczególnie zimą wiąże się to z nagłą zmianą temperatury powietrza – pośpieszne wychodzenie z nagrzanej hali produkcyjnej na dwór może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Dodatkowo, wdrożenie SmartLunch do firmy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wypadku w miejscu pracy. Dzięki bezproblemowej dostawie, pracownicy i pracowniczki nie muszą się przemieszczać i lawirować pomiędzy często niebezpiecznymi maszynami. Według badań Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 roku osoby pracujące w sektorze przemysłowym były trzecią najbardziej narażoną na wypadki grupą, stanowiącą aż 9,96%1

Raport GUS podaje, że aż 25,6%2 wypadków wynika z obniżonej koncentracji. A jaki czynnik powoduje niedostateczne skupienie? Głód. Osoby najedzone są bardziej uważne i skoncentrowane. Rozwiązaniem jest SmartLunch – możemy domniemywać, że wdrożenie naszej aplikacji do firmy nie tylko podniesie wydajność pracowników, ale także zminimalizuje ryzyko wypadku.  

Pandemia

SmartLunch doskonale sprawdza się w trudnym okresie pandemii. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zarażenia do minimum – restauratorzy, z którymi współpracujemy stosują się do wszystkich obowiązujących norm sanitarnych. Ponadto, osoby w różnych halach produkcyjnych nie muszą się ze sobą kontaktować. Każdy może wybrać miejsce dostawy znajdujące się najbliżej stanowiska pracy – to rozwiązanie eliminuje problem tłumów w stołówce zakładowej. Dodatkowo, aplikacja SmartLunch umożliwia określenie limitów zamawianych posiłków – ogranicza to liczbę wydawanych obiadów. Zmniejsza się więc ryzyko sparaliżowania całego zakładu pracy, w przypadku wystąpienia wirusa COVID.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu spożycie ciepłego, zbilansowanego posiłku zwiększa odporność3. Zdrowe odżywianie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, co w trudnych czasach pandemii jest niezwykle ważne. SmartLunch pomaga więc w utrzymaniu kadry pracowniczej w dobrym zdrowiu. 

Jak dodatkowo można chronić siebie i innych przed zakażaniem? 

Najedzony pracownik = zadowolony pracownik 

Jednym z wymogów, których bezwzględnie przestrzega SmartLunch jest estetyczne podanie posiłku. Dokładnie zgrzany obiad na czarnej tacce cieszy oko i zachęca do jedzenia. Kadra może cieszyć się pysznymi i ładnymi posiłkami. Jedzenie przy wspólnym stole poprawia więzi między współpracownikami i współpracownicami, przywiązuje do miejsca pracy i zwiększa motywację. Przede wszystkim jednak poprawia samopoczucie. Zadowolona osoba chętniej i wydajniej pracuje. Zapewnienie pysznego posiłku pracowniczego sprzyja poczuciu docenienia zatrudnionych osób. Wypoczynek i dobra kondycja psychiczna ma nieprzeciętny wpływ na zdrowie. Dla każdej firmy dobry nastrój kadry pracowniczej powinien być jednym z priorytetów.

Jak najłatwiej dbać o zdrowie swojej kadry pracowniczej? To proste – wdrożyć do firmy SmartLunch.

1Wypadki przy pracy w 2019 r., ISSN 1506-7920, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa, Gdańsk 2020

2www.bankier.pl/wiadomosc/Niewlasciwa-koncentracja-uwagi-powodem-wiekszosci-wypadkow-w-pracy-7482804.html

3www.phie.pl/pdf/phe-2017/phe-2017-1-063.pdf

0 komentarz
Share via